Plantagetoer, vogelwedstrijd - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Therese Verschuuren - WaarBenJij.nu Plantagetoer, vogelwedstrijd - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Therese Verschuuren - WaarBenJij.nu

Plantagetoer, vogelwedstrijd

Door: Therese

Blijf op de hoogte en volg Therese

21 Oktober 2007 | Suriname, Paramaribo

Zaterdag 20 oktober een plantagetoer gedaan. Luc schrijft het verhaal.

• 21 Oktober 2007 - 16:07

Luc:

Ja Thérèse, van je familie moet je het hebben....

Zaterdag 20 oktober.

Om 8.30 uur stond de taxi bij ons voor de deur om ons naar de boot te brengen die Gerard voor een prikkie (75 dollar) had geregeld. De taxi was echter te klein voor ons allen en de chauffeur ging met tegenzin een grotere halen. We waren toch nog mooi op tijd (9 uur) bij de boot. Na overleg met de eigenaar besloten om niet naar Slootwijk te gaan ook omdat hij het niet zag zitten met deze boot. Achteraf begrepen we het ook wel want zelfs als we waren gaan zwemmen waren we sneller geweest. Nog niet de Suriname rivier uit, was er al een probleem met de motor van de boot. Dit bracht een soort herinnering van de Maratakka rivier naar boven. Maar al snel bleek dat het een stuk plastic in de schroef was en dat we verder konden varen. Bij elke vogel die we tegen kwamen maakte de boot nog een extra rondje zodat we nog wat foto's konden maken. Na de derde keer hadden we er wel genoeg van, het ging al zo langzaam....Als eerste stopten we bij Frederiksdorp, een prachtig gerestaureerde plantage uit 1760. Na wat rondwandelen bleek dat het de bedoeling was een consumptie te nuttigen als je daar wilde rondkijken (stond geen bordje) Na een verfrissend drankje hebben we een wandelingetje gemaakt naar de volgende plantage, en daar weer op de boot gestapt. Dit grapje hebben we nog een keer herhaald tussen twee andere plantages, echter geen van het zo mooi gerestaureerd als Frederiksdorp. Op weg terug meerden we aan bij Fort Nieuw Amsterdam. Waar we 2 SRD (50 cent)p.p. moesten betalen om in het openlucht museum te mogen. Het mooiste gebouw konden we echter niet in want de sleutel was in het weekend bij de ''administratie" Na twee regenbuitjes en 5 satés weer terug naar Leonsberg waar we met de boot vertrokken waren. Daar hadden we besloten de booteigenaar een flinke tip te geven omdat we vonden dat we waar voor ons geld hadden gekregen. Toen Gerard met een grote glimlach 100 SRD aan de man gaf werd hij vol ongeloof en later met een boze blik aangastaard. Het was nl niet 75 SRD maar 75 USD, 3x zo veel. Eenmaal met het busje thuisgekomen namen we gelijk een duik in het zwembad. Dit bleek een kwartier later onnodig want we kregen een enorme plensbui, zo erg dat het water beneden het appartement binnen kwam. Wel een lekkere verkoeling na zo'n hete dag.

• 21 Oktober 2007 - 17:23

Laura:

Wat ook leuk was in deze plantage dorpje dat de mensen erg vriendelijk en goedlachs waren. In Paramaribo gaan ze vaak gillen en worden boos wanneer je ongevraagd een foto neemt. Deze mensen wilden graag poseren voor een foto. In een van de dorpjes zou er morgen een groot feest zijn en iedereen was druk in de weer om het dorp mooi te maken. Jongens haalden bladeren van palmen af en brachten deze met een brommertje naar de feestplek. Zag er erg gezellig uit. Ondanks dat er veel armoede is leken zij toch gelukkig. Tja hoeveel heeft een mens nodig. Wij zouden waarschijnlijk niet meer zo kunnen leven.

• 21 Oktober 2007 - 18:08

Frans:

Nou Luc mooi verhaal hoor.
    Kijk, in het begin had ik heel veel vertrouwen in Gerard.
    Oké hij wilde mij te graag dat iemand van ons onderuit ging, zodat hij zijn EHBO cursus in de praktijk kon brengen, met name mond op borst beademing (is iets nieuws volgens hem), maar voor de rest komt hij toch wel betrouwbaar over.
    Regelt ie echter een boot voor een prikkie die eerst niet vooruit komt en vervolgens rondjes draait, dan zet ik toch mijn vraagtekens. Zeker als het prikkie niet in SRD is.
    Maar goed, jullie zijn goedkoop Nieuw Amsterdam binnengekomen, moet je hier eens proberen.

Vandaag zijn Jacques, J.P. en Ans langs geweest met wat fruit en een hangmat (van jullie allemaal). Geweldig! Ik heb het even uitgeprobeerd tussen twee barkrukken, maar dat ging niet helemaal goed.

Ook heb ik een indruk gekregen van jullie belevenissen, in de vorm van een DVD van J.P. met beelden van o.a. Wageningen. Ik heb hem nu twee keer gezien en ben zeer benieuwd naar de rest. Ik heb begrepen dat Gerard ongeveer 12.325 foto's heeft gemaakt. Op de beelden heb ik ook nauwelijks zijn gezicht gezien, alleen zijn hoofd, met daaraan een fototoestel (of hij zat te eten).

In ieder geval was de delegatie van vandaag razend enthousiast en dat doet me goed. Ik hoop dat het voor de rest ook geldt.
    De verhalen zijn ook niet van de lucht. Ik weet niet hoeveel plantages daar wel niet zullen worden opgestart, maar ach……, dat ebt vanzelf wel weg.

Laura,
    Nu je zegt dat de dorpelingen gewillig poseren, neem ik aan dat Geertje helemaal uit zijn dak gegaan is?
    Jammer dat hij die "prikkieboot" niet morgen geregeld had, want dan hadden jullie kunnen meefeesten.

Nog heel veel plezier de komende dagen.

• 21 Oktober 2007 - 20:18

Ha die Frans,

Ja dat was heel goed geregeld! Ik had daar best met die blije mensen mee willen feesten. Gerard waren we natuurlijk om de haverklap kwijt. Maar gelukkig vindt hij ons elke keer terug. Het staat erg slordig als we hem daar kwijt raken.
    Vandaag zijn Gerard en ik heel vroeg naar een vogeltjes wedstrijd geweest. Rare jongens maar ik snap nu hoe het werkt. Omdat internet zo weer stopt schrijf ik hier nog wel over.
    Gerard en Therese zijn fietsen, maar ik denk dat zij nu of vliegen, zwemmen en in het beste geval varen. Hier woed op het moment een tropische storm. Erg mooi om te zien maar ik ben blij dat ik droog zit.

Groetjes Laura

• 21 Oktober 2007 - 20:58

Jacques:

Mazzelaars.

En nog een mooi stuk grond gevonden voor een plantage voor ons?

Jammer van onze swa dat ie helemaal van slag is.
    Hij kan nu al niet meer helder denken en horen. Wat een klap zal het voor hem geweest zijn, voor het eerst in zijn leven fooi geven en dan die blunder, tragisch. Vergeten jullie niet zijn medicijnen (djogo’s) op tijd te geven. In de rubriek “Het is bijna zover” staat nog een foto voor onze swa.

Ik weet dat het ontzettend veel tijd kost om foto’s te plaatsen door de trage verbinding in Suriname maar ben wel heel benieuwd naar jullie kiekjes.

• 21 Oktober 2007 - 21:57

Laura:

Ik was te voorbarig met het droog zitten. Onze appartement loopt aan alle kanten vol met water. We hebben nu een bad in plaats van een douche en een prive zwembad in alle kamers. Wat een goede bediening! Gelukkig had Cecile lekkere chillip, satesambal en bakka bana gebracht. We hebben gedweilt als koelis maar het mocht niet baten. Het ruikt ondertussen naar een open riool. Gerard en Therese zijn ook weer boven water, nu weer terug erin, maar goed.Vanavond komt er een ex zwager van Therese op bezoek en gaan we naar de chinees. Verder kunnen we niet waden! Allemaal met een riool aroma, hopelijk mogen we toch binnen. Ik heb nog wat foto,s van gisteren geplaatst.

• 21 Oktober 2007 - 22:15

José:

Dag Luc en familie,

Ben maar eens even op jullie site gaan kijken.
    Nou ja even. Ineens staan me er toch een horde foto´s op…..

Ik vind het zo mooi en bijzonder dat jullie met heel de familie deze reis maken.
    Ben benieuwd hoe je het ervaart, na zoveel jaar, weer op plekken te zijn waar je je jeugd hebt doorgebracht.
    Moet heel indrukwekkend zijn, lijkt me zo.
    Bijzonder ook voor de kinderen, om te zien waar en hoe hun ouders zijn opgegroeid.
    Prachtig om dit op z´on manier mee te kunnen geven!

Wat hebben jullie de afgelopen weken veel gedaan en gezien!

Het is een genot de foto´s te bekijken en de verhalen te lezen.
    Heel educatief ook, voor een ´Suriname leek´. Ha, ha.
    Sfeer, actie, back to basic. Het spat er werkelijk vanaf.
    Wat een avontuur en ondernemingslust. De hindernissen die jullie trotseren om een doel te bereiken.
    De natuur, hoe overweldigend indrukwekkend. En wat een prachtige mensen.
    Je zintuigen moeten wel een overdosis aan informatie te verwerken hebben. Hoe heerlijk!

Luc, ik weet hoe teleurgesteld je was, toen je hoorde dat je broer niet mee kon.
    Hopelijk is het jullie gelukt, hem van een afstand mee te kunnen laten genieten.
    En ik weet zeker, dat hij tijdens de reis, vaak in je gedachten is ´meegereist´.

Nog een hele fijne voortzetting van de reis!
    En voor degene die terug zijn gekeerd, hoop ik dat ze voldaan terug kunnen kijken op een geweldige reis en nog lang nagenieten.

Groetjes en tot ziens, José

P.s. Pak de zonnestralen nog maar ten volle op.
    Hier (Amersfoort) is het een stukje kouder.
    Vrijdag stond ik in alle vroegte de ruiten van de auto te krabben! De eerste nachtvorst heb je moeten missen. Toch jammer. Ha, ha.
    Heerlijk om te wandelen, door de bladeren te baggeren en jezelf daarna te tracteren op een glas warme chocolademelk……

• 22 Oktober 2007 - 03:04

Laura:

Leuk bericht ook namens mij bedankt.

• 22 Oktober 2007 - 03:55

Hey Layona,

Hoop dat de verwarming blijft werken tot we terug zijn. Het zal wel een hele overgang voor je zijn. Wij kunnen ons dat op dit moment niet goed voorstellen, alhoewel het gisteren en vandaag een paar keer zo hard geregend heeft dat alles overstroomde in de benedenverdieping. Maar warm blijft het!
    Liefs x Pap.

Hoi Frans,

De EHBO cursus die Gerard in de praktijk wilde brengen, met name mond op borst beademing heeft geen doorgang kunnen vinden door omstandigheden. Maar verder gaat alles goed met swa hoor (als we er maar genoeg djogo's in stoppen).
    Sterkte, je bradda.

Ha Jacques,

Ja ik heb nog een mooi stuk grond gevonden voor een plantage voor ons, maar ze hadden de prijs weer in USD's bedoeld i.p.v. SRD's , dus dat wordt nog ff sparen.
    Ondanks de scheten en boeren missen we je wel een beetje.

Hé José,

Bedankt voor je reactie, ja veel van alles, leuk indrukwekkend, educatief, gezellig, warm enz.enz. We gaan nog zeker genieten alsof ons leven er vanaf hangt .... hahaha. We willen nog het een en ander zien en dan moeten we echt aan de terugreis denken of we willen of niet. (doen we nog even niet)
    x Luc

• 22 Oktober 2007 - 04:14

Hey lieve Layon,

Alles goed met je en heb je mn mails ontvangen? De verwarming blijft het hopelijk goed doen. Ik mis nu al mn winterjas als ik het zo hoor. We missen je wel hier.

Groets, ciao xx mam

• 22 Oktober 2007 - 04:18

Lieve Layon,
    Vandaag wederom naar de chinees geweest maar niet met de ex zwager maar met Salcia. Het was een gezellige avond maar het eten viel tegen voor een aantal mensen. Voor meer info schrijf ik je op de mail. Liefs mama.

• 22 Oktober 2007 - 10:33

Therese:

De grijze cellen zijn vlgs mij een beetje beneveld door de djogo's bij mijn familie want er zijn honderden plantages, maar de namen waar we geweest zijn kloppen niet altijd. We voeren eerst langs de oude houtzagerij van Marienburg, van Frederiksdorp zijn we gaan wandelen naar Johanna Margaretha. Daar weer op de boot naar Rust en werk, alwaar ze een boddafeest hadden. Af en aan werd van alles vervoerd met brommertjes. Vandaar zijn we gelopen naar Pieterszorg. Na Pieterszrg zijn we naar Fort Amsterdam gevaren.
    Zondag zijn Gerard en Laura eerst naar de zangvogelwedstrijd geweest. Om half 10 besloten Gerard en ik een fietstocht te maken op zoek naar Waneweg. Het was een pittig eind fietsen en bloedheet. We stopten om de 5 supermarkten om koele drank te halen. In Lelydorp hebben we wat sate gegeten. De fiets begon nu heel raar te doen. De vtrapper lag er haast af en er was niet goed mee te fietsen. Bij een benzinepomp wat gereedschap gevraagd maar het werd nog erger.
    Bij Copieweg zijn we naar binnen gegaan maar ik kon niets vinden wat op de oude plantage van pa leek. We kwamen wel een oude (dachten wij) hindestaanse man met een luiaard tegen.Hij had nog nooit van Waneweg gehoord en ook zijn broer niet die eruit zag al in de 70 maar beide broers waren begin 50. Daarna dreef ik mijn zin door (en soms pakt het wel goed uit) om langs Woodrow te gaan, de andere opa van Jenay, mijn kleindochter. Die woonde ca 100 huisnummers verder dan het punt waar wij waren. Woodrow heeft de fiets kunnen maken en na een verfrissend voetbat in Jenay's privezwembad en wat gemberbier zijn we weer richting foto (de stad) gegaan. Nu stopten we nóg vaker om te drinken en we hadden behoorlijk zadelpijn inmiddels. Net voorbij Lelydorp werden we overvallen door een regenbui, maar we fietsten door. Heerlijk verfrissend. In de stad echter moesten we wel schuilen een aantal keren, want er was onweer en bliksem. We bleven onder het afdakje van Mets in de Keizerstraat to Casino Princess wachten. Het stormde en op 50 meter afstand sloeg de bliksem in. Van alles lag er op straat en de auto's moesten al dat puin ontwijken. Je kon trouwens maar 4 auto ver zien, want het was een dicht regengordijn.
    Om half 6 waren we eindelijk thuis alwaar we weer iets anders aantroffen. Water, water en nog eens water in en rond het huis.
    Enfin, ik heb Waneweg niet gevonden maar een euke maar vermoeiende dag gehad. De petjil en baka bana bij thuiskomst was een echte verrassing.
    Kan één van jullie oom Jacques vragen waar precies Waneweg lag?
    Groetjes en tot schrijfs. de foto's volgen later.

• 22 Oktober 2007 - 12:15

Layôna:

Natuurlijk is het nu minder gezellig zonder de zonnenstraal Layônaaa, hihihi.

Ik zou heel graag weer terug willen alleen voor het heerlijke weer althans het ophoud met regen bij jullie..
    Wel slim Luc om boven te gaan liggen heb je gelukkig geen last van overstromingen.

De verwarming werd veelste warm waardoor de slang is gesmolten tegen de hete buis. Daardoor ontstond er een waterlekkage, die is inmiddels gemaakt door een monteur die Conrad heeft geregeld. Nu moeten we opletten dat het niet te warm wordt dan moeten we de stekker eruit trekken.

Even iets anders, komen jullie a.s vrijdag aan om 9.05 op Schiphol?

Mama,
    Ik heb je mails ontvangen en ik zal zeker voor je bellen, no worries..

Mis jullie xxxx

• 22 Oktober 2007 - 13:26

Frans:

He Luc, kan je naar de prijs van plantage "Rust en werk" informeren. Ik rust jullie aan het werk. Ik heb er best wat voor over.

• 22 Oktober 2007 - 13:55

Rachel:

Wat te gek Roland! Suriname... geniet ervan en ik ga je in de gaten houden!

xxx

• 22 Oktober 2007 - 14:49

Layôna:

Mama,
    Ik heb net een nieuwe afspraak gemaakt voor je donderdag 1 november om 14.30 hoop dat je dan wel kan.

Roland,
    Welke Rachel...?

Hoop voor jullie dat je het een beetje droog houd voordat jullie terug naar Nederland komen veel plezier nog..

ciao xxxx

• 22 Oktober 2007 - 20:18

Luc:

Hoi Frans, sorry "Rust en werk" is al verkocht. Heb een bod gedaan op "zorg en hoop" maar dit bleek meer "zorg" dan hoop te zijn, dus maar laten zitten. Ik zoek wel verder. Groets, Luc.

• 22 Oktober 2007 - 20:26

Hans En Ymke:

Ja wat een water kan er vallen en al weer van die avonturen!
    Geniet nog even van daar want het einde is in zicht als ik het goed heb.
    De eerste thuiskomers hebben inderdaad al weer kunnen genieten van de herfst en begin van de winter. (overigens nog welkom thuis, dat was ik in mijn vorige bericht vergeten)

geniet ze nog even!

Ymke

• 22 Oktober 2007 - 20:34

Laura:

Layon bedankt voor het bellen en de afspraak. Schrijf je het ergens voor me op anders vergeet ik het misschien.

• 22 Oktober 2007 - 21:48

Frans:

Luc, je moet een beetje durven gokken in het leven.
    Dat er meer Zorg dan Hoop is geeft toch niet. Jullie met zijn vieren de zorg, en ik de hoop, dan moet het toch wel lukken?
    Laat anders SWA (jullie zullen me nog een keertje uitleggen waarom jullie arme Geertje zo noemen) onderhandelen. We gaan dan waarschijnlijk voor een prikkie de boot in, wat voor jullie iets meer zorg betekent en ik nog meer moet hopen. Maar dan hebben we in ieder geval wat, toch?

Nog even wat van die EHBO praktijken van Geer. Laura schrijft dat jullie hem regelmatig kwijt zijn……..
    I rest my case!
    Goed gedaan Gerard, niemand hoeft het te weten, maar jij hebt straks zoveel ervaring dat je de vervolgcursus met glans doorstaat. Je moet alleen een paar keer oefenen zonder Djogo achter je kiezen, want ik heb wel de indruk dat je de hele dag wordt volgegooid (uiteraard helemaal tegen je zin in).

Oké, nog heel veel plezier, en ik kijk uit naar het volgende verslag/foto's.

• 22 Oktober 2007 - 22:07

Ik heb nog een vraag.
    Jullie zijn bij de vogelwedstrijd geweest. Foto nr 23. is de enige vogel die ik zie.
    Is dat de winnaar, of is hij naar huis gevlogen?

• 23 Oktober 2007 - 00:23

Roland:

bedankt voor jullie berichten. Morgen met de taxi(!) naar afubakka en misschien colakreek. tot snel!
    Greetz Roland (aan brada en mumsi en neefjes en nichtjes en vriendin en vriendjes en vriendinnetjes en ooms en tantes en dergelijken. peace!!

• 23 Oktober 2007 - 03:00

Laura:

Vandaag serieus gaan shoppen in de stad. Therese en ik wilde dit heel graag. Roland ging mee maar die raakte we naar een "pitstop" kwijt. Uiteindelijk besloten om maar samen verder te gaan. De actie van vandaag was geld uitgeven aan leuke dingen. Uiteraard wilde ik zilveren dingen. Jacques ik ben geslaagd in de zelfde winkel als jij denk ik. Wat gedronken en gegeten in de stad (heel gezellig en mooi punt) En weer verder gegaan. Hoeveel tassen, slippers etc. kun je hebben? Nou echt niet normaal. Je blijft kopen. We moeten een extra vliegtuig inhuren denk ik.We stonden uiteindelijk in de laatste winkel en moesten op zoek naar een taxi. Therese heel stoer: we betalen niet meer dan 6 srd. Buiten de winkel zij ze: maar jij doet het woord. Lekker is dat! Maar goed ik mij in de strijd geworpen met al die "leuke" taxi mannen. Veel discussie maar toch een taxi gevonden voor 6 srd. Een eng mannetje die onder invloed leek. Ik had er geen goed gevoel over. We gaan rijden en hij rijd de verkeerde kant op. Na vragen verteld hij dat hij nog moet tanken! Met ons geld erbij kon hij tanken en ons brengen waar we moesten zijn! Ik wilde hem geen geld geven maar Therese gaf hem het geld. Ondertussen zat ik mij te bedenken wat er allemaal kon gebeuren. B.v. dat hij de stad uit gaat en ons met andere overvalt. Mijn noodplan was: een riem om zijn nek en aan trekken. Vanuit achteren kun je kracht zetten! Als dit niet zou werken (wat ik niet verwachtte) dan moesten we de taxi maar uitspringen. (niet mijn voorkeur) Ik ging voor de strop! Therese ging onder tussen bellen naar de thuisbasis en ik legde uit dat er mensen op ons zaten te wachten die wisten dat we onderweg waren. Na een dodemans rit waren wij blij dat we op de goede plek konen uitstappen. Je blijft lachen hier in Suriname!!! Nu naar bed morgen weer een drukken dag.

Groetjes, xxLau

• 23 Oktober 2007 - 11:16

Therese:

Goedemorgen allemaal. Er zijn net bij de laatste 2 onderwerpen wat foto's bijgeplaatst. Het zijn de laatste foto's.
    Vanavond (voor jullie vannacht) openen wij een nieuw onderwerp. We worden zo ddor een busje opgehaald en hebben die de hele dag tot onze beschikking, inckusief chauffeur. Verslag en foto's volgen zsm.

• 23 Oktober 2007 - 17:43

Jacques:

Vakantiegangers

Nou nou, Therese en Laura.
    Jullie hebben toch weer wat meegemaakt. Gelukkig dan jullie goed opgelet hebben tijdens de films van Arnold Schwarzenegger. Zo waren jullie erop voorbereid een eventuele kidnapping af te slaan.

Tijdens het inchecken op Zanderij kregen we te horen dat we 35kg p/p mee mochten nemen. Wel was het vliegtuig niet vol en misschien was dat ook de reden. Er is dus nog hoop voor jullie.

Leuk zo´n appartement hè, moeten jullie nog dweilen ook en onze swa zweet ervan. Lijkt erop dat het weer slechter is geworden na ons vertrek, ha ha.

Weer leuke foto’s gezien en heb best een beetje heimwee naar het mooie warme Suriname. Ik loop hier de hele dag met koude handen en voeten en een snottebel uit mijn neus, bah.

Roland, ik zie dat je de taak van de djogoman hebt overgenomen. Op diverse foto’s sta je met die gele rakkers. Het was toch teveel voor swa hè om die titel de hele vakantie te behouden, heeft zijn leeftijd niet mee.

Dat busje, heeft swa die weer geregeld? Jullie kunnen anders beter extra dollars meenemen.
    Veel plezier morgen in het busje met chauffeur(de hele vakantie nog niet in een busje gezeten)en natuurlijk ook de resterende dagen.

• 24 Oktober 2007 - 05:38

Tasha....:

Wajow....
    En ik me maar telkens afvragen wie "swa" nou is....
    Gerard?? ;-)
    Hihi....